Monday, September 26, 2016

Frilufttur med læreruddannelsen


Frilufttur med læreruddannelsen.


I august måned var jeg med seminariet på frilufttur, som en del af min uddannelse til idrætslærer. Turen bestod af adskillige delelementer, som på hver deres måde skulle give indblik i måder at være i naturen på.

På turen skulle vi selv sørge for mad og forplejning. Min studiegruppe uddelte forskellige madopgaver og jeg stod for aftensmad begge dage. Jeg havde lavet en hjemmeudgave af frysetørret spaghetti-kødsovs. Denne bestod i at tørstege kødet med diverse tilhørende krydderier. Derefter tørrer man grønsagerne og det stegte kød i ovnen på ca. 50 grader i ovnen i 8-10 timer. Herefter er størstedelen af væden fordampet – forrådnelsesprocessen tager derfor meget længere tid og man kan have ingredienserne med i flere uger, uden af det behøver at være på køl.  
Udover madlavning bød turen på mange forskellige arbejdsprocesser og opgaver. Heriblandt var optænding af bål med strygestål, dogme-atletik, kropslige fortællinger om lokalområdet, træklatring og mountainbike-kørsel på Møns Klint samt en gåtur ned af klinten.
Rent didaktisk kan man snakke om friluftsliv i tre kategorier.  

I naturen
I denne kategori befinder man sig i naturen med sine sædvanlige fornødenheder. Det er så at sige ”luksusudgaven” af det at være i naturen.  

Med naturen
Når man taler om at være i naturen med naturen, da menes der at man bruger naturen til at være der. Eksempelvis kunne dette være at bruge vildtvoksende krydderurter til madlavningen, tænde bål med tændstål og tørre materialer fra naturen. Men det kunne også være at man brugte vandløb eller havvand til opvask. Man lever så at sige i naturen med de fornødenheder som den fordre.

Mod naturen
Hvis man er i naturen mod naturen da menes det at man modarbejder de udfordringer som den måtte opstille. Dette kunne indebære mountainbike-kørsel i kuperet terræn, sejlads i dårligt vejr eller generel overlevelse under svære forhold og med beskedne fornødenheder.  

Når man som idrætslærer tager sine elever med ud i det fri, er det vigtigt at man har disse tre kategorier for øje. De kan være med til at skabe en diversitet i oplevelserne blandt deltagerne. Det vil eksempelvis ikke være at foretrække, at tage en 2. klasse med en uge til Norge, for udelukkende at arbejde mod naturen. Omvendt skaber en eftermiddag i den lokale skov, hvor man udelukkende er i naturen, ikke et særlig dybdegående billede af friluftslivets facetter og muligheder.