Monday, May 30, 2016

Praksistilknytning på Bramsnæsvig Skole

Nedenfor er min gruppes plan for Bramsnæsvig Skole.  


Nedenfor er vores plan for Bramsnæsvig Skole. Det var planlagt, at vi ville få 6 hold af ca. 13-14 elever i ca. 20-25 min. Vi havde først planlagt, at eleverne skulle deles op i to hold, hvorefter det ene hold skulle øve med parkour og det andet hold med benspring/ophop. Men eftersom vi kun ville få 20-25 min. med hver hold, ville der kun være ca. 10 min til hver bane. Dette blev vi enige om ikke var optimalt, og valgte derfor kun at fokusere på parkour.Det var meget tidspresset, og da det første hold kom ca. 15 min for sent, blev starten meget kaotisk. Heldigvis fik vi det 'kørt ind', så tingene forløb rigtig godt med de efterfølgende hold. Noget af det bedste ved dagen var, at de elever som havde en holdning til, at idræt var kedeligt, var vildt interesseret i parkour - de gik op i det med liv og sjæl. En del piger var dog mere tilbageholdne ... det var som om, de på forhånd ikke rigtig troede på, at de kunne finde ud af det.  Et af vores mål var, at få oplyst (specielt 9. klasserne) eleverne om, at hvis de skulle til afgangsprøven i idræt, så kunne parkour være en mulighed. Vi gjorde derfor meget ud af, at oplyse dem om teorien bag parkour også! 

8. - 9. klasseEleven kan anvende komplekse bevægelsesmønstre i udvikling af en alsidig idrætspraksis

Færdighedsmål

Vidensmål

Fokus på kropslige og idrætslige færdigheder. Vi har valgt ikke at have fokus på modtagning eller analysering af deres egne færdigheder.
Vi inddrager konkurrenceelementet. Der tages tid på hvor hurtigt bannerne gennemføres. Til slut er alle eleverne sammen på benspring/ophop banen, hvor de konkurrerer mod hinanden – eks. pigerne mod drengene.

ParkourDen grundlæggende idé bag Parkour er at bevæge sig gennem omgivelserne i flow, det vil sige at komme fra punkt A til B mest effektivt og hurtigst muligt udelukkende ved brug af kroppen. Parkour foregår oftest i bymiljøet. Bygninger, gelændere og vægge anvendes til fremdrift på en alternativ måde. Parkourudøverne kaldes "traceurs". En traceur har gjort parkour til en central del af sin livsstil og lever derved efter filosofien om at opleve frihed. Parkour startede som en subkultur, der udviklede sig i de franske forstæder, men har siden spredt sig ud i hele verden især via Internettet. Teori:Leg, fordybelsen og fortællingen.Fokus på flow og variation. Først deles eleverne op, så de øver hver enkelt øvelse – roterer på stationer (1 – 4) = fordybelse.

Leg: taler om hvordan og på hvor mange forskellige måder man kan komme over/gennem øvelsen


Fordybelsen – øv jer i bevægelsen.
Herefter udføres hele banen. Til sidst udføres banen 2 – 3 gange i træk på med tidtagning.

1. Tik-takFørste øvelse en god begyndelses øvelse, den har et godt flow samt en wowfaktor. Den kan differentieres og den kan gå begge retninger, således kan den let indgå flere gange i banen. Den er nemmere end den ser ud, derfor kan de fleste elever være med på den selvom de ikke mestre parkuor.

2. Palm spinIgen en øvelse de fleste elever burde kunne udføre. Palm spin kan tages fra begge retninger ligeledes. Man kan lave progression ved at kombinere øvelserne Underbar eller Turn vault. Så eleverne bliver fortrolige med øvelserne og bliver bedre og bedre.

3. Two handed vault Differentiering, flow, alle kan lave et hop og komme over ”kassen”.

4. Forlæns rulle/rulle faldAlle elever kan og en anerledes sjov øvelse hvor man lige kan få pulsen og spændingen lidt ned.

Benspring/ophopTeori: Benspring fra springbræt/trampet.Fokuspunkter: Tilløb/acceleration: langt indspring, afsæt: stemstilling, overgang: aktivt armsving frem og op til kip, svæv: kropsspænding, landing: decelerationForspænding inden trampet – hjælper statisk styrke i ophop. Krop strakt og spændtHolde spændingen i maven hele vejenMuskler:Tips til stemstilling – hvis I skal springe højt, sætter I hælen i for at bremse farten fremad. Derved bruger I energien fra tilløbet til at komme højt op.Materialer: Bane med trampet og nedspringsmåtte.

Forøvelse:Kip øvelse – eleverne skal have en fornemmelse af kip. Øvelse på tegning/cirkel.

Variation af benspring/ophop:Eleverne skal:Hoppe lige op med armene over hovedet (statisk)Hoppe med splitspring (freestyle)Hoppe med en skrue (uden salto)




Eleven kan beherske sammensatte bevægelsesserier med og uden musik. 

Eleven har viden om teknikker til at sammensætte bevægelser inden for redskabsgymnastik og parkour. 

Vi deler holdet op i to. Eleverne arbejder på to baner – en parkour bane og en benspring/ophop bane.


Parkour er en fysisk disciplin, hvor man ved at tilpasse sine bevægelser til miljøet man befinder sig i, skal 

passere enhver forhindring, der måtte ligge på ens vej.


Fokus på differentiering/variation


Fortællingen – eleven udvælger den måde de vil komme over/gennem øvelsen, som giver det bedte flow eller 

ser flottest ud, når de skal gennemføre hele banen. (begrund valg)  











 







No comments:

Post a Comment